UTRECHT - Kabelbedrijf Ziggo wil concurrenten die gebruik willen maken van zijn kabelnetwerk, daarvoor 11,05 euro per maand per klant in rekening brengen. UPC komt uit op 12 euro.

Beide ondernemingen, die samen het overgrote deel van de Nederlandse markt beheersen, maakten dit maandag bekend.

Toezichthouder Opta houdt dinsdag een hoorzitting. Daarbij zijn waarschijnlijk ook aanwezig Tele2 en YouCa, die de tv-kijker een eigen pakket willen aanbieden. YouCa noemt een prijs van 4 tot 6 euro redelijk.

Conceptbesluit
De Opta neemt in oktober een conceptbesluit over de tarieven, waartegen partijen nog in beroep kunnen gaan. Opta denkt eind dit jaar een definitief besluit te nemen, waardoor de kabelmarkt wordt opengebroken. Dan ontstaat bij de tv-kabel een soortgelijke situatie als bij de telefoonkabel van KPN, die ook moet toestaan dat een concurrent als Tele2 gebruik maakt van zijn netwerk.

Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) streeft al jaren naar marktwerking op de tv-kabel. Of daarvan iets terecht komt, hangt vooral af van de tarieven die de kabelbedrijven mogen vragen.

Ziggo en UPC zijn ook naar de rechter gestapt om toelating van concurrenten op hun kabelnetten tegen te houden. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven houdt daarover in maart volgend jaar een zitting, maar volgens Ziggo en Opta heeft dat geen opschortende werking.

Rekenmethode
De oprichter van YouCa, Peter Jelgersma, zegt dat de kabelbedrijven uitgaan van een andere rekenmethode dan hij. Volgens hem mogen ze van de Opta de consumentenprijs als uitgangspunt nemen en vandaaruit terugrekenen naar een tarief. Hij zegt dat de Opta niet te verwijten, omdat de toezichthouder te maken heeft met regels van de Europese Unie.

Zelf gaat Jelgersma, al tientallen jaren actief in de kabeltelevisie, uit van de kostprijs met een opslag. Ook YouCa is naar het College van Beroep voor het Bedrijfsleven gestapt.

Jelgersma wil de consument niet alleen een lager tarief, maar ook meer keuzevrijheid bieden in de samenstelling van het tv-pakket. Bovendien wil hij komen met kanalen die hier tot dusver niet worden aangeboden, maar Jelgersma wil daarover geen nadere mededelingen doen.