GÖTEBORG - Autofabrikanten verzinnen van alles om consumenten te bewegen in deze economisch moeilijke tijden toch een auto aan te schaffen.

Het Zweedse automerk Volvo heeft een wel heel aparte actie bedacht om kopers te lokken voor de C30. Mensen die de auto aanschaffen, kunnen hem zelf ophalen bij een fabriek in het Zweedse Göteborg. Kopers worden naar Zweden gevlogen. Daar verblijven ze twee nachten in een hotel en krijgen ze een diner in een restaurant met Michelin-ster aangeboden.

Museum
Ook staat er een bezoek aan het Volvo-museum op het programma. Nadat ze de auto hebben afgehaald, kunnen ze hem zelf naar Nederland rijden. Mensen die de auto willen kopen maar 'm gewoon in Nederland afgeleverd willen hebben, krijgen een kortingscheque ter waarde van 500 euro.

De actie van Volvo is een letterlijke invulling van de term 'af fabriek'. Af fabriek houdt in: de prijs zonder leverings- en installatiekosten.

Gent
Bij de zuiderburen in Vlaanderen kijkt men echter erg vreemd op van de Nederlandse actie. De Volvo C30's die de kopers in Göteborg ophalen, komen namelijk uit de grote Volvo-fabriek in Gent. Volvo laat de wagens speciaal voor de actie overvaren van Gent naar Göteborg.

''Gent is ook prachtig, hoor'', zei een woordvoerster van Volvo Nederland eerder tegen de Vlaamse krant De Tijd. ''Maar in Zweden kunnen we een pakket aanbieden. Met het Volvo Museum, het speciale afleveringscentrum, de Zweedse keuken en de stad Göteborg bieden we een unieke Volvo-belevenis aan. Dat is in Gent niet mogelijk.''

Kritiek
Critici wijzen echter op de enorme milieuvervuiling: de kopers vliegen en rijden zo'n tweeduizend kilometer naar een onderneming die 'het groene denken' hoog in het vaandel zegt te voeren.