NEW YORK - Amerikaanse autodealers hebben de overheid verzocht de deadline voor het indienen van aanvragen voor de sloopregeling te verlengen tot 31 augustus. Ze zeggen dat de invoer van aanvragen wordt vertraagd door computerproblemen.

Volgens de National Automobile Dealers Association (NADA) rapporteren dealers over vertragingen of het vastlopen van computers als ze aanvragen invoeren.

Budget
De Amerikaanse overheid kondigde aan dat de 'Cash for Clunkers'-regeling, zoals de sloopregeling genoemd wordt, maandag afloopt omdat het beschikbare budget van 3 miljard dollar zo goed als op is, een maand nadat de regeling werd geïntroduceerd.

''Veel dealers werken dag en nacht door om om hun aanvragen voor het verstrijken van de deadline ingevoerd te krijgen'', zei een woordvoerder van de NADA. ''Ondanks deze inspanningen kunnen de computerproblemen ervoor zorgen dat dealers hun aanvragen buiten hun schuld niet op tijd ingevoerd krijgen.''

Impuls
In de VS kunnen mensen tot 4500 dollar terugkrijgen wanneer ze hun oude benzineslurpende auto inleveren en een nieuw, zuiniger exemplaar aanschaffen. De regeling heeft een forse impuls gegeven aan de Amerikaanse autoverkopen en daarmee aan de economie. Autoproducenten Ford en General Motors verhoogden hun productie, sommige modellen waren nauwelijks meer te verkrijgen.

Het opschuiven van de uiterste aanvraagdatum zal volgens de NADA helpen om het computersysteem weer vlot te trekken omdat dan niet iedereen tegelijkertijd de gegevens zit in te voeren.