WASHINGTON - De verkoop van bestaande woningen in de Verenigde Staten is in juli met 7,2 procent toegenomen in vergelijking met een maand eerder. Dat is de sterkste toename in tien jaar en vierde maand op rij dat de huizenverkoop stijgt.

Op jaarbasis werden er 5,24 miljoen huizen verkocht. Dat is het hoogste niveau sinds augustus 2007. Dat maakte de Amerikaanse brancheorganisatie van makelaars vrijdag bekend.

Stijging
In vergelijking met juli vorig jaar steeg de verkoop van bestaande huizen met 5 procent. Het was voor het eerst sinds juni 2004 dat de huizenverkoop vier maanden op rij toeneemt.

Analisten gingen uit van 5 miljoen verkochte woningen op jaarbasis. De huizenverkoop kreeg vooral een impuls door een premie van 8000 dollar voor mensen die dit jaar voor het eerst een huis kopen. Ook de sterk gedaalde huizenprijzen trekken meer kopers naar de markt. In juni werden op jaarbasis nog 4,89 miljoen huizen verkocht.

Huizenprijs
De gemiddelde huizenprijs bedroeg in juli 178.400 dollar. Dat is een afname van 15,1 procent op jaarbasis en 2 procent lager op maandbasis.

In januari daalde de huizenverkoop in de VS nog naar 4,49 miljoen op jaarbasis. Dat was het laagste punt sinds in 1999 met de metingen werd begonnen.

Herstel
Volgens economen tonen de cijfers aan dat de Amerikaanse huizenmarkt aan het herstellen is van de malaise die drie jaar geleden inzette. ''De huizenmarkt heeft nu overtuigend koers richting herstel ingezet. We veren weer op'', aldus een econoom van de makelaarsorganisatie die de cijfers heeft gepubliceerd.

Doordat veel Amerikanen te dure hypotheken hadden afgesloten, raakten ze in financiële problemen. Dat leidde tot executieverkopen en een crisis op de Amerikaanse huizenmarkt. Dat was weer de belangrijkste oorzaak van de financiële crisis die uiteindelijk omsloeg in de wereldwijde recessie.

Zorgen
Toch blijven er ook zorgen. Door de afzwakkende Amerikaanse economie verliezen veel mensen hun baan. Dat kan betekenen dat meer Amerikanen niet meer aan hun hypotheekverplichtingen kunnen voldoen en hun huis uit worden gezet.