AMSTERDAM - De Eindhovense netbeheerder van elektriciteit en gas NRE moet voor 1 december zijn procedures op orde hebben, anders volgt een boete van 250.000 euro. Dat bericht de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vrijdag.

Volgens de NMa kan NRE de kwaliteit en capaciteit zijn elektriciteit- en gasnetwerk niet garanderen, waardoor storingen en onderbrekingen op de loer liggen. De NMa doet momenteel onderzoek naar Nederlandse energienetwerken, en NRE is de eerste netbeheerder waarbij de concurrentiewaakhond zijn onderzoek heeft afgerond.

De NMa beoordeelde de zogeheten "kwaliteits- en capaciteitsdocumenten (KCD's)" van de netbeheerders. Met deze KCD's moeten netbeheerders aantonen dat ze over voldoende capaciteit beschikken om elektriciteit en gas naar een bedrijven en huishoudens te kunnen transporteren.

Risico's
"Bij NRE ontbreekt een deugdelijke risicoanalyse waarmee NRE bedreigingen voor de kwaliteit van het net tijdig kan opsporen. Daarnaast ontbreken de juiste procedures om de kwaliteit van leidingen en kabels te monitoren", aldus de NMa in een toelichting.

Volgens Pieter Kalbfleisch, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NMa, heeft Nederland "een van de beste netwerken in Europa", maar blijft toezicht op onderhoud en beheer hard nodig. "Elektriciteit en gas zijn basisvoorzieningen, het uitvallen daarvan heeft onmiddellijk grote economische en maatschappelijke gevolgen", aldus de bestuurder.

Reactie
Een woordvoerder van NRE benadrukt in een reactie dat de kwaliteit van de leidingen in orde is, maar dat het systeem van kwaliteitsbeheersing volgens de NMa niet modern genoeg is. Hij heeft er vertrouwen in dat dit in december wel zo zal zijn.