FRANKFURT - De luchthaven van Frankfurt mag uitbreiden om het groeiende aantal reizigers op te kunnen vangen. Dat heeft de rechter vrijdag bepaald. Wel moet het aantal nachtvluchten omlaag om geluidsoverlast tegen te gaan.

Fraport, de uitbater van de luchthaven van Frankfurt, wil voor 4 miljard euro een vierde landingsbaan en een derde terminal bouwen. De nieuwe landingsbaan moet in het najaar van 2011 in gebruik worden genomen.

Expansie
De expansie is nodig omdat het aantal reizigers via Frankfurt sterk groeit en de luchthaven aan zijn limiet zit. Jaarlijks verwerkt Frankfurt circa vijftig miljoen reizigers. In 2020 worden 88 miljoen reizigers verwacht.

Het hoogste gerechtshof in de deelstaat Hessen oordeelde echter dat het aantal vluchten op Frankfurt tussen elf uur 's avonds en vijf uur 's morgens moet worden teruggebracht van de huidige zeventien. Volgens de rechter is dit aantal vluchten onverenigbaar met de wetgeving ter bescherming van de nachtrust.

Arbeidsplaatsen
In februari werd al begonnen met de eerste werkzaamheden. De uitbreiding van de luchthaven moet leiden tot 40.000 nieuwe arbeidsplaatsen. De toestemming kwam na jarenlang juridisch getouwtrek tussen Fraport en omwonenden, omliggende gemeenten en milieubeschermers die tegen de uitbreiding gekant zijn.