LONDEN - De industrie en de dienstensector in de eurozone hebben in augustus veel minder krimp laten zien dan verwacht. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van de Britse marktonderzoeker Markit.

De cijfers duiden erop dat het dieptepunt van de recessie in de eurolanden waarschijnlijk voorbij is, aldus analisten.

De inkoopmanagersindex voor de omvangrijke dienstensector in de eurozone steeg van 45,7 in juli tot 49,5 in augustus. Analisten rekenden op een stijging tot 46,5. De PMI-index voor de dienstensector staat daarmee op het hoogste niveau sinds mei vorig jaar.

Index
De inkoopmanagersindex voor de industrie in het eurogebied klom van 46,3 in juli naar 47,9 in augustus. Dat is het hoogste niveau in veertien maanden. Hier werd gerekend op een stand van 47,5.

Het gaat om eerste schattingen. Een stand onder de 50 geeft krimp aan en een stand erboven duidt op groei. Markit peilt het gedrag van inkoopmanagers maandelijks in een enquête onder duizenden bedrijven.

Diensten
De PMI Composite-index, die zowel de dienstensector als de industrie omhelst, steeg van 47 in juli tot 50 in augustus. Dat is het hoogste niveau in vijftien maanden. Analisten gingen uit van een stand van 48,1. In februari zakte die index nog naar een dieptepunt van 36,2.

''De aanhoudende stijging van de Composite-index suggereert dat de onderliggende economische omstandigheden duidelijk zijn verbeterd in augustus. Het ergste van de recessie lijkt nu zeker achter de rug en de economie kan zelfs weer gaan groeien'', aldus een analist in Londen.

De economie van de zestien eurolanden kromp in het tweede kwartaal met 0,1 procent op kwartaalbasis, na een teruggang van 2,5 procent in het eerste kwartaal. Dat was de sterkste economische krimp van de eurozone ooit. Analisten rekenen voor het lopende derde kwartaal weer op een groei van 0,2 procent.