AMSTERDAM - Wijn en ham als onderpand voor leningen, de Italiaanse bankdirecteur Gianni Zonin en landbouwminister Luca Zaia zien er wel brood in.

Zonin hoopt zo de vastgelopen kredietverlening weer op gang te helpen, maar zijn idee heeft ook een nationalistische insteek. "De kwaliteit van Italiaans voedsel is ongeëvenaard, er is dus geen reden om die waarde niet te gebruiken als kredietgarantie", aldus de topman tegenover de krant Corriero del Veneto. Zonin is naast directeur van Banca Popular di Vicenza ook een van de grootste wijnproducenten van Italië.

Landbouwminister Zaia vindt het idee ook een geschikte manier om de waarde te benutten van voedsel dat langere tijd moet rijpen. Hammen uit steden als Parma en Friuli kunnen na maanden drogen honderden euro's opbrengen. "Financiën is niet mijn vakgebied, maar ik zal het voorstel zeker voorleggen aan mijn collega-minister Giulio Tremonti", aldus Zaia.

Het concept werd veertig jaar geleden al ingevoerd voor Parmezaanse kaas. De bank Credito Emiliano beheert honderdduizenden kazen van 300 euro per stuk. Mocht een klant zijn betalingsverplichtingen niet nakomen, bijvoorbeeld door faillissement, dan worden de lekkernijen verkocht.