AMSTERDAM - Volgende week opent in Rotterdam de eerste winkel met energiebesparende producten, Watt Nou. Eigenaar Derk van Mameren hoopt op een landelijke uitrol van het concept. "Iedereen loopt nu te bezuinigen, maar ik werk liever anti-cyclisch."

Omdat Van Mameren zowel consumenten als bedrijven wil lokken is de winkel aan de Nieuwe Binnenweg in twee delen gesplitst, beide gedomineerd door zuinige verlichting. In het voorste gedeelte kunnen consumenten hun hart ophalen aan led-lampen, isolatie en tochtstrips, terwijl bedrijven achterin terecht kunnen voor onder andere TL-armaturen en inbouwspots.

Verbod
Een paar dagen na de opening gaat de eerste fase in van het EU-verbod op de verkoop van gloeilampen. Vanaf 2012 zal er geen gloeilamp meer in de winkels te koop zijn. Van Mameren profiteert van die maatregel. "Maar ik wil niet te hard inspelen op het verbod, het wordt mensen nu opgedrongen. We hebben liever dat ze zelf de voordelen van zuinige verlichting ontdekken."

Watt Nou is een uitvloeisel van Make&Co, het adviesbureau van Van Mameren dat bedrijven helpt met duurzaam ondernemen. De winkel dient hierbij als etalage van wat er momenteel mogelijk is op dat gebied. "In de winkel kunnen we laten zien wat we bedoelen."

"Ook onder mijn eigen vrienden heerst nog de perceptie dat led-lampen sfeerloos, niet dimbaar of onhandig zijn. Het vergt overredingskracht om dat beeld bij te stellen", zegt Van Mameren.

Subsidie
Watt Nou kreeg subsidie dankzij een opknapproject aan de Nieuwe Binnenweg, waar de meeste belwinkels en shoarmatenten inmiddels zijn vervangen door nieuwe, innovatieve bedrijfjes. "De gemeente is erg enthousiast over ons initiatief."

Binnen enkele jaren moet er een landelijk netwerk van Watt Nou-winkels verrijzen, geholpen door een groeiend bewustzijn, maar ook door economische omstandigheden, erkent Van Mameren. "Het gaat hard met de energieprijzen, en wij profiteren hiervan", zegt hij. "Als mensen niet milieubewust zijn, moet je ze op een economische manier overtuigen.”

En hoe zit het met de energiezuinigheid van zijn eigen winkel? "Er staat wel het een en ander te branden ja. We meten met een special apparaatje, de 'Watcher', zodat het verbruik realtime wordt bijgehouden. Als iemand de winkel binnenstapt, kan hij gelijk zien hoeveel energie we op dat moment verstoken.”