AMSTERDAM - Pensioenverzekeraars voldoen nog niet aan de zorgplicht die zij hebben ten opzichte van hun deelnemers. Dit concludeert de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een meting onder verzekeraars die pensioenproducten aanbieden met beleggingsvrijheid.

De vijftien verzekeraars waarvoor de zorgplicht geldt, voldoen voor gemiddeld 64 procent aan de wettelijke vereisten. Vooral het opstellen van een klantprofiel en het adviseren van de deelnemer moeten beter, concludeert de AFM.

De toezichthouder liet donderdag weten na aanvullend onderzoek mogelijk formele maatregelen te nemen tegen de pensioenverzekeraars die de zorgplicht niet goed uitvoeren. In het uiterste geval wordt een boete opgelegd.

Veel pensioenverzekeraars voldoen ook niet aan de plicht om tijdig een pensioenoverzicht te versturen naar hun deelnemers. Van de in totaal 31 pensioenverzekeraars die de AFM daarover ondervroeg, hebben er in het vierde kwartaal van vorig jaar zeventien geen, of niet alle pensioenoverzichten verstuurd.

Regelwijziging
Dit jaar moet het pensioenoverzicht uiterlijk in het derde kwartaal binnen zijn bij de deelnemers. De AFM zal ook maatregelen nemen als blijkt dat de pensioenverzekeraars daar niet aan voldoen.

Het Verbond van Verzekeraars stelde donderdag in een reactie dat verzekeraars vorig jaar met aanloopproblemen kampten doordat de regels waren gewijzigd. Deze problemen moeten nu grotendeels achter de rug zijn, aldus de organisatie.

De AFM maakte in juni al bekend dat een op de tien pensioenfondsen vorig jaar geen of niet alle pensioenoverzichten heeft verstuurd binnen de wettelijke termijn. Het gaat hier om bedrijfstakpensioenfondsen, ondernemingspensioenfondsen en beroepspensioenfondsen.