ZÜRICH - De Zwitserse reisorganisatie Kuoni is het eerste halfjaar in de verliezen gedoken. De groep boekte een nettoverlies van 51 miljoen Zwitserse francs (33,6 miljoen euro), vergeleken met een nettowinst van 26,5 miljoen francs in dezelfde periode vorig jaar.

Kuoni maakte de halfjaarcijfers donderdag bekend. De reisorganisatie wijt het verlies aan de gevolgen van de wereldwijde economische crisis en de verspreiding van de Mexicaanse griep. De groep houdt niettemin vast aan zijn strategie verder uit te breiden via overnames. Kuoni is daarnaast bezig de kosten te drukken met 106 miljoen Zwitserse francs.

De omzet van Kuoni liep het eerste halfjaar ook terug met 21 procent tot 1,76 miljard Zwitserse francs. De omzet op de reisboekingen lag in augustus 21 procent lager dan vorig jaar. Voor het tweede halfjaar voorziet Kuoni een ''lichte verbetering'' in het aantal boekingen, ook door een herstel van het economische klimaat.

Kuoni, ook actief in Nederland, is specialist in verre bestemmingen. De reisorganisatie vierde in 2006 haar honderdjarig bestaan. Met 6500 werknemers hoort de groep tot de grootste toeristische ondernemingen in Europa.