ARNHEM - De uitbreidingsplannen van energiebedrijven zullen de komende jaren leiden tot een fors overschot in de elektriciteitsproductie in Nederland. Dat blijkt uit een rapport dat de landelijke netbeheerder TenneT donderdag naar buiten heeft gebracht.

Dit jaar ontstaat voor het eerst een overschot, van 1,7 gigawatt. Dit komt nog vooral door een afname in het verbruik van elektriciteit, maar in de jaren die volgen zal het surplus sterk toenemen als de nieuwbouwprojecten van de energiebedrijven doorgaan.

Vooral tussen 2013 en 2016 is er sprake van een exportpotentieel. De leveringszekerheid in Nederland komt daarmee niet in gevaar, aldus TenneT.

Importeren
Nederland exporteert al elektriciteit, maar moest tot dusver meer importeren. Het tekort bedroeg vorig jaar 0,2 gigawatt. In 2016 kan er een overschot van 15,9 gigawatt zijn.

TenneT houdt voor zijn prognoses nog enkele slagen om de arm. Zo is onduidelijk hoe de vraag naar elektriciteit zich ontwikkelt. Dit jaar is de vraag gedaald onder invloed van de economische neergang. Voor volgend jaar wordt ook rekening gehouden met een afname, maar in de toekomst kan een opkomst van de elektrische auto voor een impuls zorgen.

Plannen
Ook is het de vraag of energiebedrijven vasthouden aan al hun uitbreidingsplannen. Volgens TenneT is er nog geen sprake van afstel van plannen om nieuwe centrales te bouwen.

In totaal liggen er plannen om de productie met grootschaligeprojecten tot 2016 met 18,5 gigawatt uit te breiden. Nieuwe warmtecentrales in de tuinbouw en windenergie leveren de komende jaren ook een extra bijdrage.

Uitbreiding
De groei van de productie betekent dat TenneT de komende jaren flink uitbreidt. De netbeheerder legt nieuwe verbindingen in Nederland aan en werkt aan kabels richting Duitsland, Groot-Brittannië, Denemarken en Noorwegen.

Het bedrijf speelt daarmee in op het ontstaan van een elektriciteitsmarkt voor Noordwest-Europa. Deze ontwikkeling werd eerder dit jaar versterkt door de overnames van Nuon en Essent, door respectievelijk het Zweedse Vattenfall en het Duitse RWE.