AMSTERDAM - Softbank Mobile heeft onlangs Sharp's 936 SH gelanceerd. Deze mobiele telefoon werkt volledig op zonne-energie. Ook in Kenia kan er binnenkort dankzij zonlicht gebeld worden.

De 936 SH is één van de eerste mobiele telefoons waarbij het geen enkel probleem is om het bewuste toestel te laten liggen in het directe zonlicht. Sterker nog: hij moet daar zelfs in liggen anders werkt hij simpelweg niet.

Standby
Op standby gaat deze mobiele telefoon 300 uur mee alvorens hij weer in de zon gelegd moet worden. Qua spreektijd is die duur uiteraard iets korter. In dat geval moet hij na zo'n 230 minuten alweer in de zon. Zijn afmetingen zijn 50 bij 108 bij 17 millimeter en hij weegt 131 gram.

Dit mobiele toestel heeft een lcd-display van 3 inch met een resolutie van 854 bij 480 pixels. Hij heeft een 8 megapixel camera die is voorzien van een zogenaamd anti-shake mechanisme. Dit mechanisme zorgt er voor dat er per definitie scherpe foto's worden genomen.

Verder heeft hij auto-focus, t-dmb ondersteuning en 1-Seg. Daarbij is deze mobiele telefoon waterproof. Helaas is Sharp's 936 SH alleen in Japan te koop. Hij is verkrijgbaar in het marineblauw, groen of wit.

Safaricom
Ook het Keniase telecombedrijf Safaricom heeft zonne-energie ontdekt. De Simu ya Solar, zoals de mobiele telefoon heet, is een telefoon die volledig kan werken op zonne-energie. Dat is echter niet noodzakelijk. Hij is namelijk ook voorzien van een standaard oplader.

Het voordeel van het aanwezige zonnepaneeltje is, zeker in Kenia, dat hij stroom kan blijven ontvangen. Ook in gebieden waar even geen standaard netstroom voorhanden is. Te hopen valt dat er in zo'n gebied wel een sterk gsm-signaal is te ontvangen, anders is hij alsnog niet te gebruiken.

Bijkomend voordeel is dat zonne-energie, zoals bekend, beter voor het milieu is. Een ander milieuvriendelijk element is het feit dat deze mobiele telefoon is gemaakt van gerecycled materiaal. De Simu ya Solar van Safaricom kost 30 euro.