AMSTERDAM - Stress op het werk, stress in het privéleven. Thuis voortdurend piekeren over het werk of op het werk je gedachten bij thuis hebben. Tussen de 15 en 35 procent van de werknemers heeft daar in min of meerdere mate last van.

Hierover op het werk praten, helpt de stress te verminderen.

Dit blijkt uit een onderzoek onder 2700 medewerkers van ABN Amro dat donderdag is gepresenteerd. Zij kregen 121 vragen over hun situatie thuis, op het werk en de combinatie arbeid en zorg. Steun van de leidinggevende of collega's kan werkstress verminderen, blijkt uit het onderzoek.

Werknemers met thuiswonende kinderen hebben meer last van stress dan anderen. Dat geldt vooral voor vrouwen. Ook bij tweeverdieners komt het grootste deel van zorgtaken voor hun rekening.

Bespreekbaarheid
Steun van leidinggevenden of collega's speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van stress op het werk of door de combinatie van arbeid en zorg, blijkt uit het onderzoek. Een van de aanbevelingen luidt dan ook het bespreekbaar te maken. Het zou bijvoorbeeld een vast onderwerp van gesprek kunnen worden tijdens functioneringsgesprekken.

Ook gerichte maatregelen, als afspraken maken over werkdruk, flexibele werktijden of thuiswerken mogelijk maken, kunnen helpen stress te voorkomen.