WOERDEN - Ondanks de sombere vooruitzichten in de bouw, maken de meeste werknemers in de sector zich geen zorgen over hun baan. Dit blijkt uit een onderzoek dat FNV Bouw in juni heeft gehouden. De bond heeft geen signalen dat dit inmiddels anders geworden is.

Vakbondsvoorzitter John Kerstens vindt dit zorgelijk. ''De realiteit is niet optimistisch. Werknemers moeten hun vakdiploma halen en zorgen zijn dat ze weerbaar zijn in hun baan.''

De voorspellingen voor de bouw zijn somber, aldus Kerstens. Het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) verwacht voor de komende jaren een verlies van 50.000 banen in de bouw. Bouwbedrijven in de woning- en utiliteitsbouw (kantoren) hebben nog voor een kleine zes maanden opdrachten in portefeuille. Daarmee ligt de omvang van hun orderportefeuille op het laagste niveau sinds 1993.

Toch maakt twee derde van de werknemers zich geen zorgen over hun baan. De meesten (84 procent) vinden het werken in de bouw heel prettig. Slechts 9 procent overweegt de bouw te verlaten en 7 procent wil als zelfstandige verder.