AMSTERDAM - Fortis Bank Nederland, volledig in handen van de Nederlandse staat, heeft de operationele nettowinst uit de gewone bedrijfsuitoefening over de eerste helft van het jaar scherp zien dalen tot 51 miljoen euro, tegen 562 miljoen euro in de eerste helft van vorig jaar.

Dat heeft het bankconcern donderdag bekendgemaakt. Onderaan de streep, inclusief enkele eenmalige meevallers, bleef een winst over van 338 miljoen euro.

''Dit netto operationele resultaat is bereikt in weerwil van lastige markten, hoge financieringskosten, hoge kredietvoorzieningen en kosten voor afscheiding en de voorbereiding van de integratie'', aldus Fortis Bank Nederland. De totale baten daalden over de eerste zes maanden tot 1,09 miljard euro vergeleken met 1,7 miljard euro over de eerste helft van 2008.

Zalm
De overheid nam de Nederlandse delen van ABN Amro en Fortis Bank Nederland vorig jaar op het hoogtepunt van de financiële crisis over van het in problemen geraakte concern Fortis. Begin dit jaar werd oud-minister van Financiën Gerrit Zalm aangesteld om leiding te geven aan de operatie.

Minister Wouter Bos van Financiën liet eerder weten dat hij de Nederlandse verzekeringstak van Fortis op termijn los wil verkopen. Het verzekeringsbedrijf is al apart gezet onder de nieuwe naam ASR Verzekeringen.

Volgens Jan van Rutte, bestuursvoorzitter van Fortis Bank Nederland, ligt het bedrijf goed op koers voor de integratie met ABN Amro. ''We hebben hard gewerkt aan de ontvlechting uit Fortis Groep, er zijn nieuwe programma's ontwikkeld om de liquiditeitspositie te verbeteren en we zijn bezig met het treffen van voorbereidingen voor de integratie in een nieuwe bank.''

Druk
Het concern voorziet voor de nabije toekomst ''een aanhoudende druk'' op het bedrijfsresultaat door lagere marges en commissies. ''We blijven terughoudend. We gaan ervan uit dat de detailhandelsmarkten zwak blijven en dat de consument zich terughoudend opstelt en grotere aankopen op de lange baan schuift'', aldus Van Rutte.