NEW YORK - Lezers van Entertainment Weekly krijgen volgende maand een opmerkelijke marketingstunt te zien. In het blad staat een video als advertentie.

Het gaat om een marketing-experiment van de Amerikaanse televisiezender CBS en frisdrankproducent Pepsi. Daarover bericht de Financial Times donderdag.

Het principe van de advertentie is enigszins te vergelijken met dat van een pratende wenskaart. Wanneer de lezer op de pagina komt waar de advertentie staat, begint op een flinterdun schermpje een video af te spelen. Het schermpje is ongeveer even groot als dat van een mobiele telefoon.

Fragmenten
De video toont fragmenten van CBS-shows en een reclame voor Pepsi, in totaal goed voor veertig minuten bewegend beeld. Reclamebureau OMD deed voor de techniek een beroep op het Amerikaanse bedrijf Americhip.

Wat de advertentie kost, is niet bekendgemaakt hoewel dat zal zeker flink meer zijn dan een traditionele reclame. Entertainment Weekly heeft een oplage van 1,8 miljoen stuks, maar de videoschermpjes worden alleen gestuurd naar abonnees in Los Angeles en New York. Volgens een woordvoerder van CBS tegenover de Wall Street Journal gaat het om "enkele duizenden" exemplaren.

In oktober vorig jaar koppelde het blad Esquire al technologie aan print met een advertentie van Ford. Daarbij werd gebruik gemaakt van dezelfde (zwart-wit-)techniek als in e-readers zoals de iLiad en Kindle.