ZOETERMEER - De economische crisis in Nederland en de problemen op de huizenmarkt vallen reuze mee en zijn niet te vergelijken met die in landen zoals de Verenigde Staten, Engeland, Ierland en Spanje.

Paniek daarover is dan ook helemaal niet nodig. Dat zegt Karel Schiffer, directeur van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Schiffer ziet met lede ogen aan dat er op de Nederlandse woningmarkt nauwelijks beweging zit. Volgens hem laten mensen zich te makkelijk slecht nieuws aanpraten. ''Dat is niet nodig. Met de economie kan het bij ons nog best eens gaan meevallen, net zoals met de Mexicaanse griep. Bovendien: huizen zijn de afgelopen tien jaar in waarde verdubbeld. Dat er nu 5 procent af gaat, is geen reden om te blijven zitten'', aldus de NHG-directeur.

Nederland
Nederland verschilt op cruciale punten van andere landen, betoogt Schiffer. ''Hier is nooit zo idioot overgefinancierd en zijn mensen altijd fan geweest van het vastzetten van de rente voor een langere periode, wat zekerheid geeft. Ook hebben we een geweldig sociaal vangnet. Dus als je tegen problemen aanloopt, krijg je maanden de tijd om orde op zaken te stellen. En wat betreft werkloosheid zitten we hier eveneens aan de goede kant.''

NHG is niet zo somber over de Nederlandse huizenmarkt. In wat wel de ergste crisis wordt genoemd sinds de jaren dertig, ligt het aantal executieverkopen nu op ongeveer 800 op een totaal van 750.000 actieve leningen met NHG.

Executie
De organisatie voorziet dat de executieverkopen in 2010 verdubbelen en vervolgens elk jaar iets verder oplopen, maar vanaf 2014 weer dalen. De pot met geld van NHG zal hierdoor voor het eerst in de geschiedenis afnemen: van 540 miljoen euro nu naar 479 miljoen euro in 2013. Schiffer: ''We hebben dan een bultje in ons dak, maar de bodem komt geenszins in zicht.''

Het zijn drukke tijden voor Schiffer, sinds 1993 aan het roer bij NHG. Het uitbreken van de kredietcrisis heeft de garantiehypotheek 'hot' gemaakt. De organisatie van ruim vijftig man staat in de schijnwerpers.

NHG
De 'verruimde' NHG-hypotheek ging in juli nog slechts 63 keer over de toonbank. Toch rekent Schiffer tot eind volgend jaar op 15.000 tot 20.000 extra verkochte huizen door de maatregel.

''Ik ben ervan overtuigd dat er veel gebruik van gemaakt zal worden. Mensen die willen verhuizen, zijn op dit moment onzeker. De verhoogde kostengrens kan net het duwtje in de rug zijn waardoor men denkt: nu durf ik het wel aan. En als hierdoor de woningmarkt stabiliseert, zijn we tevreden'', zegt hij.

Buitenland
Het succes van het Nederlandse garantiesysteem is ook andere landen niet ontgaan.

Schiffer: ''Wij krijgen hier delegaties uit alle windstreken, van China tot Rusland en Estland tot Tsjechië. Het is cynisch om te zeggen, maar dat we in deze crisistijd onze betekenis kunnen aantonen is mooi. De NHG is niet uniek in de wereld, Roosevelt introduceerde zo'n systeem in de jaren dertig in de Verenigde Staten. Maar dat Litouwen, Estland, Curaçao, Sint-Maarten en Aruba naar ons voorbeeld een vergelijkbaar garantiefonds hebben opgezet, is wel erg bijzonder.''