AMSTERDAM - De Mexicaanse griep bedreigt het bedrijfsleven met een grote personeelsuitval en verlies aan omzet. Voor de uitzendsector een uitgelezen kans om tijdelijke krachten in te zetten.

''Bedrijven vragen ons uit eigen beweging hoe we ze kunnen helpen'', aldus directeur Jilko Andringa van Manpower Nederland woensdag in een vraaggesprek met het ANP. Manpower is in Nederland een van de grotere uitzendbureaus.

Vanaf deze week is Manpower vooral met grote bedrijven en overheden in gesprek. Gekeken wordt hoe het uitzendbureau hen kan bijstaan als het aantal door de Mexicaanse griep gevelde werknemers binnen een bedrijf oploopt naar 30 procent en belangrijke bedrijfsprocessen uitvallen.

Oproepbasis
Andringa: ''Bedrijven kunnen in zulke gevallen uitzendkrachten van ons op oproepbasis klaarzetten voor zichzelf of putten uit de Manpower-database.''

Bedrijven staan door de Mexicaanse griep mogelijk wel weer voor extra kosten, die ze er slecht bij kunnen hebben. Ondernemingen sneden het afgelopen jaar vanwege de economische recessie fors in de kosten. ''Dit soort dingen zijn nooit leuk in een economische crisis'', aldus Andringa.

Manpower
Natuurlijk kan Manpower zelf ook worden getroffen door de Mexicaanse griep. ''De activiteiten van een vestiging die door de Mexicaanse griep wordt geraakt, kunnen volledig worden overgenomen door andere vestigingen.'' Manpower telt 750 intermediairs in Nederland verdeeld over 150 vestigingen.

Volgens de topman is de huidige aandacht voor de Mexicaanse griep in Nederland zeker niet overdreven. Bedrijven zijn niet paniekerig, maar juist zorgvuldig, meent Andringa. ''We maken allemaal plannen om mogelijke uitval op te vangen, voor het geval dat.''

Alarmfase
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) riep in juni alarmfase zes (de hoogste schaal) uit en riep de Mexicaanse griep uit tot pandemie, een wereldwijde epidemie. Nederland blijft tot nu toe met ongeveer 1500 ziektegevallen (per half augustus) een grote griepgolf bespaard.