BERN - De regeringen van Zwitserland en de Verenigde Staten hebben een akkoord gesloten in hun conflict over belastingontduiking. De Zwitserse bank UBS verstrekt de gegevens van ongeveer 4450 rekeninghouders aan de Amerikaanse autoriteiten.

In ruil daarvoor is een rechtszaak over het vrijgeven van de identiteit van alle Amerikaanse rekeninghouders van UBS definitief van de baan. Dat maakten beide regeringen woensdag bekend.

De Amerikaanse overheid eiste de afgelopen maanden dat UBS de identiteit van alle naar schatting 52.000 Amerikaanse rekeninghouders bekend zou maken. Volgens de Verenigde Staten zouden de rekeninghouders via het Zwitserse bankgeheim massaal de belasting ontduiken. De Zwitserse overheid wilde echter niet dat de bank de namen beschikbaar zou stellen, omdat dat in strijd zou zijn met de Zwitserse Bankwet.

Informatie
Volgens de Amerikaanse regering heeft Zwitserland ook toegezegd aanvragen voor informatie over Amerikaanse rekeninghouders van andere Zwitserse banken in overweging te nemen.

UBS trof eerder dit jaar al een schikking met de Amerikaanse overheid. Daarbij betaalde de Zwitserse bank een boete van 780 miljoen dollar en werden de namen van enkele honderden verdachte cliënten overgedragen aan de VS.

Onderzoek
Dinsdag bleek uit documenten van een rechtbank in de Amerikaanse staat Florida dat op basis van die informatie inmiddels een strafrechtelijk onderzoek is begonnen naar honderdvijftig Amerikaanse klanten van UBS.

Volgens de Amerikaanse regering hebben drie van hen al toegegeven dat zij hun Zwitserse bankrekening hebben verzwegen in hun belastingaangiftes.