AMSTERDAM - Een verkoopverbod op Word is een regelrechte ramp voor Microsoft, maar ook voor de markt en de samenleving als geheel.

Dat stellen de advocaten van Microsoft in een gisteren ingediend spoedverzoek. Daarin vragen zij opschorting van het dreigende verkoopverbod van Word dat op 10 oktober zal ingaan.

Het is in het publieke belang dat Word in de schappen blijft, argumenteert Microsoft in een niet-vertrouwelijke versie van het verzoek (pdf) waarover The Register beschikt.

Afhankelijkheid
"Elke kleine onderbreking in de verspreiding van Microsoft-producten zoals Windows of Office heeft een ontwrichtend effect op de samenleving, door de onbetwiste en enorme afhankelijkheid van deze producten", meent de marktleider.

Het keiharde vonnis hangt volgens Microsoft als een zwaard van Damocles boven de markt. Het verbod impliceert niet alleen een blokkade van Word, maar van het hele Office-pakket, waar Word een onderdeel van is.

Steunpilaar
Het zal het bedrijf zelf "onherstelbare schade toebrengen door een centrale steunpilaar is het productportfolio voor maanden uit de markt te houden." En niet alleen Microsoft, "maar ook partners als elektronicaketen BestBuy en oem's als HP en Dell."

De aanklager, het Canadese i4i, zal daarentegen geen onherstelbare schade lijden door opschorting van het vonnis, argumenteert Microsoft.

Naast het publieke en commerciële belang claimt Microsoft verder dat het vonnis bol staat van allerhande juridische blunders. Daarom zal Microsoft het hoger beroep winnen, stellen de juristen van het bedrijf. Een verkoopverbod instellen levert alleen maar verliezers op, pleit het concern.