TOKIO - Toyota Motor schroeft de productie dit jaar op. De grootste autoproducent ter wereld wil 5,95 miljoen auto's maken om aan een oplevende vraag naar hybride auto's te kunnen voldoen.

Eerder ging het Japanse bedrijf nog uit van een productie van 5,8 miljoen auto's, meldden Japanse media woensdag.

Vooral de nieuwe Prius is zeer gevraagd. De afgelopen maanden was hij zelfs de meest verkochte Japanse auto. Toyota moest niet lang geleden nog fabrieken stilleggen en duizenden banen schrappen door het eerste verlies in zijn geschiedenis vorig jaar.

Hybride
Om meer hybride auto's te kunnen maken heeft Toyota plannen om accu's te kopen van Sanyo Electric. De eigen joint-venture van Toyota en Panasonic kan niet genoeg daarvan leveren om aan de gestegen vraag te voldoen.

Het samenwerkingsverband maakt ook accu's voor Honda Motor en het Amerikaanse Ford. Vanaf 2011 wil Toyota ieder jaar ongeveer tienduizend accu's afnemen van Sanyo.

GM
Ook General Motors (GM) kondigde dinsdag aan de productie de komende maanden flink te verhogen om aan de gestegen vraag naar zuiniger auto's te kunnen voldoen. GM, dat een doorstart maakte in afgeslankte vorm, wil voor het einde van het jaar 60.000 auto's meer produceren dan het eerder voorzag.

Vooral de sloopregeling voor oude auto's pakt goed uit voor de Amerikaanse automaker. Amerikanen krijgen onder de sloopregeling tot 4500 dollar terug voor hun oude barrels, als ze een nieuwe, zuinigere auto kopen. Om voor de regeling in aanmerking te komen moet de auto minstens een jaar op naam van de eigenaar staan en meer dan een liter op 7,7 kilometer verbruiken.