SYDNEY - De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft de nettowinst over het afgelopen boekjaar met 88 procent zien dalen tot 96,6 miljoen dollar. Een jaar eerder behaalde de maatschappij over het gebroken boekjaar tot en met juni nog een winst van 969 miljoen dollar.

Qantas maakte de jaarcijfers woensdag bekend. In de laatste zes maanden dook de luchtvaartmaatschappij zelfs in de rode cijfers.

Qantas schreef in die periode een verlies van 93 miljoen dollar, het eerste halfjaarverlies in de afgelopen zes jaar. De slechter dan verwachte resultaten schrijft de maatschappij toe aan de economische crisis, waardoor minder vraag was naar binnenlandse en internationale vluchten.

Kosten
Qantas wil de tegenvallers opvangen door flink in de kosten te snijden. De maatschappij kondigde aan de komende drie jaar 1,24 miljard dollar te willen besparen.

Topman Alan Joyce zei dit te willen bereiken door de verkoopstructuur en dienstregeling verder te stroomlijnen, en efficiënter gebruik te maken van brandstof en vliegtuigen. Joyce wilde geen voorspellingen doen over de vooruitzichten voor het volgende jaar.