ZEIST - Het verzekeringsconcern Eureko, moederbedrijf van onder meer Achmea en Zilveren Kruis, heeft over de eerste helft van dit jaar een 7 procent lagere nettowinst behaald.

De winst kwam uit op 115 miljoen euro vergeleken met 124 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Dat heeft het verzekeringsconcern woensdag bekendgemaakt.

Bemoedigend
''Vergeleken met het aanzienlijke verlies over de tweede helft van 2008 zien we de resultaten als bemoedigend'', stelt Eureko-topman Willem van Duin. De Nederlandse verzekeringsgigant werd vorig jaar hard geraakt door de wereldwijde financiële crisis. Het concern leed over geheel 2008 een verlies van 2,1 miljard euro.

De winst over de eerste helft van dit jaar werd vooral gedrukt door afschrijvingen wegens beleggingsverliezen voor een totaal bedrag van 340 miljoen euro. Exclusief deze posten zou de winst met een kwart zijn toegenomen. De premie-inkomsten daalden over de eerste zes maanden van 2009 met 3 procent tot 10,5 miljard euro.

Banen
Het concern uit Zeist liet in maart weten dat om de kosten terug te brengen de komende drie jaar 2500 voltijdsbanen geschrapt worden. Inmiddels is het personeelsbestand met ongeveer duizend medewerkers teruggebracht, voornamelijk door het opzeggen van contracten met externen. Bij Eureko werken 25.000 mensen, van wie ongeveer 20.000 in Nederland.

Het verzekeringsconcern waagt zich niet aan voorspellingen voor de rest van het jaar. ''Het operationele resultaat zal geleidelijk aan verbeteren, maar de marktomstandigheden zijn te onzeker om een prognose te geven'', meent financieel directeur Gerard van Olphen.

Zorgverzekeringen
Eureko is in Nederland een gigant op de zorgmarkt. Ongeveer 4,7 miljoen Nederlanders hebben een zorgverzekering bij een van de dochterbedrijven. Behalve op de markt van zorgverzekeringen is Eureko ook groot in schade- en levensverzekeringen.

Meer dan de helft van de aandelen Eureko zijn in handen van de vereniging Achmea. Rabobank heeft een belang van 37 procent.