DEN HAAG - Het Bredase beleggingsbedrijf en vermeende piramidefonds Partrust blijft in staat van faillissement verkeren. Het gerechtshof in Den Haag heeft dat dinsdag bepaald in het hoger beroep dat de directie tegen het faillissement had aangetekend.

Partrust beloofde beleggers rendementen van ongeveer 12 procent. Veel geld is gestoken in niet renderende projecten. Door de economische crisis en negatieve publiciteit kwam er sinds medio vorig jaar geen geld meer binnen en ontstonden acute problemen.

De directie van Partrust wilde een doorstart maken door te investeren in hardhoutplantages in Guyana om de 250 beleggers binnen tien jaar hun 30 miljoen euro inleg te kunnen terugbetalen. Volgens het hof is het maar de vraag of dat onvoldoende onderbouwde plan realistisch is en of dat voorstel het beste is om de schuldeisers tegemoet te komen.

Onvoldoende
Bovendien oordeelt het gerechtshof dat de bestuurders van Partrust de afgelopen maanden onvoldoende hebben meegewerkt aan het onderzoek door de bewindvoerders en curatoren. De directie weigert inzage te geven in de administratie van gelieerde vennootschappen, aldus het arrest.

Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft Partrust tot driekwart van de inleg van nieuwe beleggers als rendement uitgekeerd aan investeerders en vormde het zo een soort piramidespel.

Justitie vervolgde de drie directieleden van het bedrijf al wegens het aanbieden van een beleggingsproduct zonder de benodigde vergunning.