AMSTERDAM - Verzekeraar AIG betaalt zijn nieuwe topman Robert Benmoshce 7 miljoen dollar (4,8 miljoen euro) per jaar. Het concern moest vorig jaar met 180 miljard dollar aan staatssteun overeind worden gehouden.

In een toelichting voor de beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) verklaarde het bedrijf dinsdag dat het salaris van Benmosche (65) bestaat uit 3 miljoen dollar loon en 4 miljoen dollar aan aandelen.

Bonus
Daarbij staat hem nog een bonus van 3,5 miljoen dollar te wachten als hij goed presteert. AIG maakte in het tweede kwartaal voor het eerst sinds 2007 weer winst, al gaat het grootste deel daarvan naar de Amerikaanse staat.

AIG was voor de crisis de grootste verzekeraar ter wereld. Momenteel bezit de Amerikaanse overheid een belang van 80 procent in het concern. Daarom moeten de salarissen van topmanagers binnen het bedrijf eerst goedgekeurd worden door Kenneth Feinberg, president Obama's 'beloningstsaar'.

Vertrek
Door de zeggenschap van de Amerikaanse regering heeft Benmosche, afkomstig van verzekeraar MetLife, wel moeten afzien van een eventuele vertrekbonus. AIG heeft Benmosche daarnaast op het hart gedruk dat Feinberg zijn salaris kan opeisen als hij zijn prestaties baseert op misleidende financiële informatie.

Benmosches voorganger, Edward Liddy, kreeg een symbolisch salaris van 1 dollar per jaar om de verzekeraar uit het moeras te trekken. Robert Willumstad was de laatste ceo bij AIG die een volledig jaar werkte. Hij ving daarvoor ruim 14 miljoen dollar.