BRUSSEL - Belastingdiensten van andere EU-landen mogen binnenkort misschien in bepaalde gegevensbestanden van de Nederlandse fiscus kijken.

De Nederlandse dienst zou dan ook in de computers van buitenlandse diensten mogen snuffelen. Dat moet helpen in de strijd tegen grensoverschrijdende fraudes.

Voorstel
De Europese Commissie heeft dat dinsdag voorgesteld aan de EU-landen en het Europees Parlement. Plan is ook om een EU-bureau Eurofisc te creëren. Dat moet informatie tussen de nationale belastingsdiensten uitwisselen en gezamenlijke risicoanalyses maken. Eurofisc krijgt dan een soortgelijke functie als Europol nu heeft voor politiediensten.

EU-lidstaten lopen nu jaarlijks naar schatting 100 miljard euro aan btw-inkomsten mis door fraude, vooral zogeheten btw-carrousels. Daarbij vraagt een BV in een land aan de fiscus de btw terug op een grensoverschrijdende verkoop. In het andere land wordt de btw echter niet betaald.

Middelen
''Mijn doel is te verzekeren dat belastingdiensten alle technische en juridische middelen hebben om actie te ondernemen tegen EU-wijde btw-fraude'', stelde EU-commissaris Laszlo Kovacs (Belasting).

Zijn idee is dat Nederland en andere EU-landen medeverantwoordelijk worden voor elkaars belastingheffing: ''We moeten waarborgen dat elke nationale fiscus voorbereid is om de inkomsten van de belastingdienst van een ander land net zo effectief te beschermen als hun eigen inkomsten.''

Fraude
De Algemene Rekenkamer in Nederland hekelde in maart nog de gebrekkige aanpak van btw-fraude in de EU. Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Belastingen) zei eerder al dat Nederland relatief weinig last heeft van btw-fraude. Zo speurt de fiscale opsporingsdienst FIOD al bij het handelsregister naar verdachte personen die plotseling zeer veel BV's oprichten.