PERTH - China en Australië hebben dinsdag een overeenkomst bereikt voor de levering van vloeibaar aardgas (LNG) ter waarde van 41 miljard dollar (29 miljard euro).

Het gas komt van het omvangrijke Gorgon-gasveld voor de westkust van Australië, waarin olieconcern Shell een belang heeft van 25 procent.

Deal
De deal werd getekend door het Chinese staatsolieconcern PetroChina en het Amerikaanse ExxonMobil, dat ook een belang bezit van 25 procent in Gorgon. PetroChina zal jaarlijks in totaal 3,25 miljoen ton LNG van ExxonMobil kopen voor een periode van twintig jaar.

Het concern is daarmee de grootste afnemer van gas afkomstig van het Gorgon-project. Het is bovendien de grootste handelsovereenkomst tussen Australië en China ooit.

Chevron
Het Amerikaanse olieconcern Chevron is grootaandeelhouder in het Gorgon-project met een belang van 50 procent. Het project liep lang vertraging op onder meer door bezwaren van milieugroeperingen, maar gaat mogelijk volgende maand definitief van start.

De totale kosten zouden ongeveer 50 miljard Australische dollar (ruim 29 miljard euro) bedragen. De jaarlijkse productiecapaciteit van het Gorgon-gasveld wordt geschat op 15 miljoen ton.