AMSTERDAM - Beursgenoteerde bedrijven boeken volgend jaar meer winst dan eerder gedacht. Dat stellen de analisten van ING Investment Management. Wel blijft de bank terughoudend over het herstel van de winstgevendheid van het bedrijfsleven.

ING ziet nu in Europa de gemiddelde winst van een beursgenoteerde onderneming volgend jaar 11 procent stijgen. In de Verenigde Staten is dat 13 procent en in Japan gaat het om 21 procent. Daarmee komt de globale gemiddelde winstgroei uit op 13 procent.

De analisten geven zelf al aan dat andere beursdeskundigen een winstherstel van 24 procent verwachten. ING is naar eigen zeggen terughoudend als het gaat om de economische opleving, waarvan de eerste tekenen nu lijken op te doemen.

De bankverzekeraar verwacht nu meer winst doordat de ontwikkelde en opkomende economieën de weg omhoog lijken te hebben gevonden. Bovendien hebben ondernemingen flink in de kosten gesneden, waardoor slechts een kleine omzetgroei al tot een aardig hogere winst kan leiden. Ook voorziet ING lagere financieringskosten voor bedrijven.

Grondstoffen
Patrick Moonen, senior beleggingstrateeg bij ING, verwacht dat de snelheid van het herstel achterblijft bij eerdere recessies. De komende jaren zullen beleggers te maken krijgen met betrekkelijke lage economische groei.

Hij wijst erop dat de Amerikaanse consument zwaar is getroffen door de crisis. De werkloosheid loopt op. Bovendien neemt de prijs van grondstoffen toe, wat de consument rechtstreeks in zijn portemonnee treft. Ook de winstgevendheid van bedrijven kan daardoor onder druk komen te staan.

Tweede kwartaal
In het tweede kwartaal hebben bedrijven in ieder geval beter gepresteerd dan verwacht, concludeert ING. De omzet viel weliswaar tegen in Europa en de VS, maar de winst was goed. Uit onderzoek van ING blijkt dat 72,2 procent van de Amerikaanse beursgenoteerde concerns de prognoses van analisten heeft overtroffen.

Dit is volgens ING geheel te danken aan kostenbesparingen.