MANNHEIM - Het vertrouwen van Duitse investeerders en institutionele beleggers in de economie is in augustus sterk gestegen. De index die het vertrouwen meet, ging omhoog van 39,5 in juli naar 56,1 in augustus.

Dat maakte het Duitse toonaangevende onderzoeksinstituut ZEW dinsdag bekend.

Niveau
De index staat nu op het hoogste niveau in meer dan drie jaar. Het cijfer van het ZEW valt bovendien aanzienlijk hoger uit dan verwacht. Analisten gingen er vanuit dat de index zou stijgen tot een stand van 45.

Het ZEW liet weten dat de groei die de Duitse economie in het tweede kwartaal heeft laten zien, heeft geleid tot een positieve benadering van de economische vooruitzichten. Het instituut meldde overigens ook dat er nog ''geen reden was voor euforie''. De Duitse economie zal volgens het ZEW alleen geleidelijk herstellen.

Recessie
De groei die Duitsland volgens voorlopige cijfers in het tweede kwartaal heeft doorgemaakt, maakte een einde aan de recessie waarin de Duitse economie verkeerde. Volgens het ZEW waren de stijging van het aantal industriële orders en een licht verbeterde export de oorzaak van de groei en de stijging van de index.

Economen waarschuwden dinsdag voor te veel optimisme. Vooral de verslechtering van de situatie op de Duitse arbeidsmarkt zou een snel herstel in de weg kunnen staan. Duitsland is de grootste economie van Europa.