AMSTERDAM - Layar, een mobiel programma van Nederlandse bodem waarmee beelden van de omgeving van informatie worden voorzien, krijgt er binnenkort honderden 'lagen' bij. De innovatieve browser is sinds maandag wereldwijd te downloaden, zo maakte het bedrijf maandag bekend.

SPRXmobile, het Amsterdamse bedrijf achter de 'augmented reality-browser', liet tijdens een perspresentatie zien dat ontwikkelaars uit tientallen landen zich op de software hebben gestort om een eigen laag te maken.

Bijvoorbeeld voor TNT (postkantoren), Mazda (autodealers), Twitter, Wikipedia en talloze internationale vastgoeddiensten, universiteiten en openbaarvervoersdiensten van Brussel tot Tokyo.

Combinatie
Gebruikers van Layar zien via de camera op hun telefoon informatie bij de objecten om hen heen; een cominatie van echte en virtuele beelden. Afhankelijk van de laag die aanstaat, is te zien of een huis te koop staat (o.a. Funda, Trulia in de VS, Meilleursagents.com in Frankrijk), welk restaurant er in dat huis zit (o.a. Iens, EAT in de VS) en wat voor bedrijf er in het pand huist (o.a. Yelp, iLocal).

layar 460
Layar in actie in Puerto Rico. Gebruikers van deze laag (EyeTour) krijgen onder andere video's, geschiedenis, openingstijden en prijzen voorgeschoteld.

iPhone
De ongeveer 30.000 Nederlandse bezitters van een Android-toestel kunnen de 2.0-versie van Layar gratis downloaden. Een iPhone-versie laat nog op zich wachten, aangezien maker Apple het op deze manier gebruiken van de camera in de populaire smartphone momenteel niet toestaat.

Layar krijgt een steuntje in de rug van mobiele telefoonmaker Samsung: het programma wordt in Nederland vanaf september voorgeïnstalleerd op het eerste Android-toestel van de Koreaanse fabrikant, de Galaxy (i7500). Samsung kreeg daarbij het exclusieve recht op de lagen van onder andere Iens en Buienradar.