Economen zijn het erover eens: de economieën van opkomende markten laten de eerste tekenen van herstel zien. En daardoor is de kans groot dat de economische macht verschuift naar landen als China en India. Deel drie in de serie "Beleggen in opkomende markten": Rusland

De kredietcrisis heeft Rusland hard getroffen. Het hardst zelfs van alle zogenoemde BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India, China). Het verlies liep op tot bijna 50 procent. Maar daarmee werd de Russische beurs direct één van de goedkoopste ter wereld.

De kans op een gigantisch rendement, is aanwezig. Maar van alle opkomende markten is Rusland wel het meest volatiel. Een stijging van 100 procent is voor de effectenbeurs daar geen uitzondering. Beleggingsfondsen die zich richten op Rusland, hebben dit jaar winsten geboekt van wel 65 procent tot bijna 83 procent.

Er valt dus veel geld te verdienen, maar beleggers raken net zo snel hun inleg weer kwijt.

Jeroen Vetter, directeur SNS Fundcoach
"Na de val van het communisme is de nieuwe ‘Russian Dream’ ontstaan. Jonge mannen worden in zeer korte tijd miljardair. Het kan in een land waar corruptie hoogtij viert. Voormalige staatsbedrijven zijn op slinkse wijze in handen gekomen van enkele mensen. Ook de Russische staat heeft zijn belangen veiliggesteld.

In Rusland komen beleggers tal van risico’s tegen. Van valuta- en debiteurenrisico tot politieke bedreigingen. De regio heeft bijvoorbeeld politieke problemen gehad in Georgië, waardoor buitenlandse investeerders massaal hun geld uit het land weghaalden.

De populariteit van Rusland onder beleggers komt en gaat dan ook. In 2004 hebben wij het eerst beleggingsfonds voor het land op de markt gebracht, maar dat bracht betrekkelijk weinig beleggers op de been. Dat had onder meer te maken met de arrestatie van de Russische zakenman Michal Godorkovski.

Maar de rendementen kunnen enorm hoog zijn in Rusland. Beleggers beminnen de natie wegens de vele grondstoffen zoals olie, gas en bauxiet. Na Saudi-Arabië is Rusland de grootste exporteur van olie ter wereld.

Voor beleggers die naar de langere termijn kijken, is vooral de snel groeiende middenklasse interessant. De groep Russen die geld te besteden heeft, groeit flink.  Ook voor beleggers die willen speculeren is het land echter interessant.

De meest populaire fondsen zijn het East Capital Russian Fund, DWS Russia en HQ Rysslandfond. De eerste en laatste bestaan al meer dan tien jaar en hebben duizelingwekkende rendementen laten zien."

Martine Hafkamp, directeur Fintessa Vermogensbeheer
‘Echt enthousiast ben ik niet over Rusland. De mogelijke rendementen wegen niet op tegen de risico’s. Het land is rijk aan olie, ijzererts en gas. Nu de grondstofprijzen oplopen, zou dat voor veel opwaarts potentieel moeten zorgen.

Maar er zijn zo veel onzekerheden, op politiek en economisch gebied. Bovendien daalt het aantal inwoners en is er sprake van vergrijzing. Dat beperkt de groeikansen.

Als beleggers zich op grondstoffen willen richten, kunnen ze beter investeren in Brazilië.’

Eerdere afleveringen:
Beleggen in Brazilië

Beleggen in China