BAARN - Het begint er nu echt op te lijken dat mensen in tijden van crisis de zomervakantie laten voor wat die is.

Zowel de boekingen voor vliegvakanties als die voor autovakanties lopen nog steeds achter op vorig jaar, zo blijkt uit maandag gepresenteerde boekingscijfers van brancheorganisatie ANVR.

Uit de cijfers tot en met eind juli blijkt dat de vakantieboekingen voor het zomerseizoen nog 9 procent achterlopen op de boekingen van vorig jaar.

Vakantiegangers laten het vooral bij de verre vliegreizen afweten. Het aantal boekingen loopt daar 24 procent achter op vorig jaar. Vliegvakanties binnen Europa leveren 14 procent in. ''Het totale aantal geboekte vliegvakanties loopt daarmee 16 procent achter.'' Ook de geboekte autovakanties lopen tot en met eind juli nog 3 procent achter op vorig jaar.

Seizoen
Omdat mensen steeds later boeken, bleef de hoop bestaan dat de achterstand kon worden ingelopen. ''De nul zullen we niet meer halen, maar misschien pakken we nog wat terug'', zei een woordvoerster van de ANVR.

Het zomerseizoen loopt voor de reisbranche tot 1 november. Ook de herfstvakantie valt daar dus nog in. ''De mensen boeken dit jaar nu eenmaal later. Voor de herfstvakantie moeten de mensen nog boeken'', aldus de ANVR.