Of schijnt achter de wolken de zon? De nieuwe innovatie in de Informatie- en communicatie technologie heet cloud computing en leidt tot een zonnige blik op de informatiseringswereld.

Door Ruud Ramakers | Cloud-deskundige Mitopics

Als manager wil je regelmatig nieuwe marketingprogramma's opstarten, bedrijfsprocessen verbeteren en automatiseren. Kortom, je wilt bedrijfsdoelen realiseren. Vaak staat de IT-afdeling op de rem, je wensen worden niet gehonoreerd. De doorlooptijd is lang, de kosten zijn hoog en ze hebben geen tijd, daar de huidige IT-infrastructuur in de lucht moet worden gehouden. Herkenbaar?

Updates
Applicaties crashen, backup's kosten veel tijd, updates van software programma's zijn instabiel, applicatie werken niet samen, data groeit de pan uit en IT-kosten stijgen. Daarnaast is er vaak onvoldoende kennis beschikbaar, zijn er beveiligingsproblemen en zijn er de niet gerealiseerde beloften van de leveranciers. Herkenbaar?

Tel daarbij op een recessie met krimpende budgetten en het plaatje is rond. Geen innovatieve projecten, geen nieuwe functionaliteiten of nieuwe applicaties. Geen snel bereikte businessdoelen. De IT laat je in de steek, gebrek aan flexibiliteit, terwijl je juist nu het als manager moeilijk hebt. Niet direct een zonnige wereld. Herkenbaar?

Antwoord
Maar het antwoord is er, de nieuwe innovatie in de ICT-markt, genaamd cloud computing. Het netwerk is de computer, zoals Sun 10 jaar geleden al riep. Processingpower en applicaties uit het Internet en betaal alleen voor wat je gebruikt. Oneindige en flexibele capciteit. Snelle levertijd, nu een server nodig, binnen 20 minuten een virtuele server via Amazon operationeel.

De opslag capaciteit is oneindig en je betaalt uiteindelijk alleen voor of wat je gebruikt. CRM-applicatie nodig, via Salesforce in 10 minuten beschikbaar. Nooit meer problemen met de capaciteit van je website. Marketing campagne starten, IT is geen beperking meer en kosten verdwijnen als de campagne voorbij is. Gratis office applicaties via Google, Zoho en binnenkort via Microsoft Live.

Achteraf
Geen budget gereserveerd voor een investering? Geen probleem. Je betaalt achteraf uitsluitend wat je gebruikt hebt. Tijdens verblijf in het buitenland of buiten kantoor nog even zaken doen? Geen probleem. Zodra je Internet beschikbaar hebt, heb je ook toegang tot je data. Toegang mobiel via je iPhone? Geen probleem, want ook met de iPhone kun je op het Internet.

Kortom Cloud Computing laat de zon weer schijnen. Het geeft je kans om weer te innoveren. ICT wordt, zoals het hoort, een nutsvoorziening. Het is snel, overal beschikbaar en je hoeft alleen te betalen voor het gebruik. Cloud Computing maakt het mogelijk om te innoveren zonder een investeringsbudget. Het maakt je IT omgeving flexibel en je kunt je als manager weer bezig zijn met je eigen business.

Of, toch niet? Privacy goed geregeld? Beschikbaarheid? Grip op je IT omgeving? De IT wereld wordt minder grauw, neerslag verdwijnt, maar zorgen de nieuwe wolken voor nieuwe neerslag of schijnt achter de wolken de zon?