FRANKFURT - De integratie van sportautoproducent Porsche in de Volkswagengroep kan volgend jaar al worden afgerond, een jaar eerder dan gepland. Dat heeft de financieel topman van VW, Hans-Dieter Poetsch, maandag gezegd tegenover de Duitse krant Die Welt.

Vorige week donderdag werden Volkswagen, de grootste autoproducent in Europa, en Porsche het eens over een fusie. Daarmee kwam een einde aan een jarenlange strijd in de bestuurskamers van de twee en tussen de families Porsche en Piëch, de eigenaren van de sportwagenfabrikant.

Aandelen
VW zal allereerst zo'n 3,3 miljard euro neertellen om een belang te nemen van 42 procent in Porsche. Ook wordt een Oostenrijkse verkoopmaatschappij aan VW verkocht voor een nog onbekend bedrag.

Volkswagen zal volgend jaar nieuwe aandelen uitgeven en dat zal daarna ook bij Porsche gebeuren om daar de schuldenlast te verlichten. Afgelopen vrijdag werd bekend dat het oliestaatje Qatar een belang neemt van 10 procent in Porsche.

Poetsch verwacht, mede door de overname van Porsche, de Japanse concurrent Toyota tegen 2018 van de troon stoten als 's werelds grootste autoproducent. ''We kunnen deze doelstelling niet eerder bereiken omdat we niet sterk genoeg zijn in de Verenigde Staten'', stelt de financieel topman.