TOKIO - De Japanse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar met 0,9 procent gegroeid ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar.

De tweede economie van de wereld bevindt zich volgens maandag gepubliceerde officiële statistieken voor het eerst sinds meer dan een jaar weer in een positieve groei.

Dat bleek uit maandag gepubliceerde officiële statistieken. Japan werd het afgelopen jaar hard geraakt werd door de internationale recessie, waardoor de internationale vraag naar auto's, elektronica en andere consumentengoederen sterk afnam. In het afgelopen kwartaal nam de export naar China echter weer met 6,3 procent toe, de eerste groei na vijf kwartalen van krimp.

Werkloosheid
De Japanse economie werd vooral op weg geholpen door de omvangrijke stimuleringsmaatregelen van de overheid, die om de recessie te bestrijden honderden miljarden dollars in de economie pompte.

''Door de stimuleringsmaatregelen zien we nu tekenen van een mooiere toekomst voor de economie'', stelde premier Taro Aso dan ook in een debat met andere partijleiders. Hij gaf daarbij echter toe dat het Japanse volk nog weinig van het herstel merkt.

De werkloosheid in Japan is door de recessie inmiddels opgelopen tot 5,4 procent van de beroepsbevolking, bijna het hoogste niveau sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Nikkei
De toonaangevende Nikkei-index van de beurs in Tokio sloot ondanks de positieve berichten maandag ruim 3 procent lager. Beleggers en analisten vrezen dat de huidige groei een valse start blijkt te zijn als het effect van de stimuleringsplannen is uitgewerkt. In de jaren negentig leek de Japanse economie zich ook vaak aan de langslepende recessie te ontworstelen, maar viel daarna vaak weer terug.

Veel analisten denken dat het tempo van de economische groei ook nu weer snel zal afnemen, vooral ook omdat Japanse consumenten door dalende lonen en toenemende werkloosheid weinig mogelijkheden hebben om meer geld uit te geven.