AMSTERDAM - Onderweg e-mailen, applicaties downloaden, klanteninformatie opzoeken en gegevens synchroniseren over diverse apparaten: het mobieltje wordt steeds meer een toegangspoort tot 'de cloud'.

In het tweede kwartaal van 2009 werden er wereldwijd 7 procent minder mobiele telefoons verkocht. Maar de categorie smartphones, bijna altijd voorzien van internet, groeide met 27 procent ten opzichte van een jaar eerder. Volgens Gartner werden er in totaal 40 miljoen van deze geavanceerde telefoons met touchscreens en toetsenborden verkocht.

Uit cijfers van Forrester blijkt dat ongeveer 2,8 miljoen Nederlanders actief gebruik maken van mobiel internet. Dat is voor een niet onbelangrijk deel het gevolg van het succes van de iPhone (momenteel 13,8 procent van de markt voor smartphones). Mobiel internet heeft zich, mede dankzij dat toestel, ontwikkeld van een ingewikkelde technologie voor doorgewinterde gebruikers tot een alomtegenwoordig verschijnsel.

Apps
Apple koppelde z'n iPhone vorig jaar aan de 'App Store', een online softwarewinkel waar sinds de opening al 1,5 miljard programma's zijn gedownload. Andere mobiele softwareplatforms als Android, Windows Mobile, Palm en Symbian konden niet achterblijven en bieden hun programma's inmiddels ook online aan. Analisten van Frost & Sullivan verwachten dat in 2014 op deze manier 6,67 miljard mobiele programma's aan de man zullen worden gebracht.

Met de inburgering van mobiel internet zullen steeds meer van dit soort mobiele applicaties hun gegevens online bewaren en aanspreken, waardoor er weinig beperkingen meer zijn aan de opslagruimte en rekenkracht van een mobieltje. De dagelijks uitdijende catalogus van Wikipedia bijvoorbeeld hoeft niet meer op een mobieltje gedownload te worden, maar kan in een applicatie (of een mobiele webbrowser) via het internet geraadpleegd worden.

palm pre
Palm Pre, toppunt van mobiel internet?

CRM
Relatiebeheerprogramma's (crm) hoeven zich niet langer te beperken tot de computer; Salesforce, Microsoft, Covide leveren hun crm-programma's al voor mobiele telefoons. Buitendienstpersoneel kan zo onderweg de laatste verkoopgegevens of klantinformatie opzoeken, waardoor er efficiënter gewerkt kan worden. Het raadplegen van een mobieltje is daarbij dankzij het formaat makkelijker dan een laptop openklappen.

De meeste programma's staan straks constant in verbinding met het web en zorgen ervoor dat e-mails en contacten online bewaard worden; de telefoon aan een computer koppelen om gegevens op te slaan is dan niet meer nodig. Zakelijke gebruikers kunnen hierdoor makkelijker samenwerken, afspraken inroosteren en bestanden uitwisselen.

Nu al gebruiken diensten als Funambol, Palm Synergy, Nokia Ovi Sync, Google Sync en Blackberry Internet Service het internet als platform. LiveMesh (Microsoft), MobileMe (Apple) en Soonr koppelen zelfs alle soorten computers en mobieltjes aan een 'privé-cloud', zodat de informatie op elk apparaat hetzelfde is.

Palm
De telefoon die mobiel internet momenteel het beste integreert, en daarmee wellicht een voorbode is op mobiel gebied, is de Palm Pre (Momenteel alleen nog in de VS verkrijgbaar). Het besturingssysteem van het toestel (WebOS) is gebaseerd op dezelfde technieken als waarmee websites worden gemaakt. Hierdoor kunnen verschillende webdiensten als Gmail, Facebook makkelijk geïntegreerd worden.

Palm heeft daarnaast het idee van het koppelen en synchroniseren van de telefoon aan een computer helemaal losgelaten. Contacten, kalenders en e-mails worden online bewaard, zonder dat de gebruiker bewust van het internet gebruik maakt.

De Pre toont echter ook de gevaren van mobiel internet aan. Palm ligt momenteel onder vuur omdat het via de telefoon de locatie en andere gegevens van gebruikers zou hebben verzameld en doorgestuurd. Als meer en meer mobieltjes continu online zijn, wordt het nog opletten geblazen voor privacy-waakhonden.