AMSTERDAM - Het loont meer om in aandelen te investeren dan in kunst. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg.

In crisistijd wordt kunst vaak gezien als solide investering. Dat was reden voor hoogleraar Luc Renneboog en promovendus Christophe Spaenjers om het rendement van schilderijen onder de loep te nemen, zo schrijft het Financieele Dagblad.

Het tweetal onderzocht ruim 1,1 miljoen kunsttransacties in de periode 1951-2007 en constateerde een gemiddeld jaarlijks rendement van 4 procent. Daartegenover staat 8,9 procent rendement van aandelen in de S&P-index, van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven, 2,3 procent voor overheidsobligaties en 3,5 voor bedrijfsobligaties.

Hype
Tijdens een hype ligt het rendement van kunst aanzienlijk hoger. Tussen 2002 en 2007 was het gemiddelde rendement van schilderijen gemiddeld 11,7 procent, in de periode tussen 1982 en 1990 zelfs 23 procent.

De waarde van een schilderij ligt vaak hoger als het om een gesigneerd exemplaar gaat, als de schilder wordt genoemd in een handboek of als het gaat om een zelfportret of stadsgezicht. De drie duurste schilders zijn Van Gogh, Cézanne en Monet.