AMSTERDAM - IT-afdelingen kunnen beter besparen op energiekosten als zij ook de verantwoordelijkheid hebben over de stroomrekening. Dat blijkt uit een onderzoek van it-bedrijf Brocade.

Door de crisis worden veel it-budgetten ingekrompen. Tegelijkertijd verorberen computers en servers zoveel stroom dat een kwart van het gemiddelde it-budget eraan opgaat, zo blijkt uit het onderzoek 'Power and the IT Department'. Volgens Brocade bedragen de stroomkosten gemiddeld 15 procent van de totale bedrijfsuitgaven.

Hierdoor zegt de helft van de 1050 ondervraagde it-managers onder druk te staan om te bezuinigen. Ook het bedrijven die een milieuprogramma invoeren, zoeken via de it-afdeling manieren om stroom te besparen.

Het onderzoek onthult echter dat een gebrek aan samenwerking tussen it-afdelingen en andere ondersteunende afdelingen binnen bedrijven het snijden in energiekosten bemoeilijkt. Ruim vijftig procent van de ondervraagden houdt het energiegebruik niet in de gaten, omdat rekeningen onder de bevoegdheid van een andere ondersteunende afdelingen vallen.

Beheer
Uit het onderzoek blijkt dat hoe vaker een it-manager de verantwoordelijkheid heeft over de energierekening, hoe beter (20 procent vaker) hij het stroomverbruik bijhoudt. De onderzoekers komen dan ook tot de conclusie dat een bedrijf dat wil beknibbelen op energiekosten, de stroomrekening het beste bij de it-afdeling in beheer kan geven.