LUXEMBURG - De prijzen in de eurozone zijn in juli opnieuw gedaald. Het prijsniveau in de zestien landen die de euro hebben ingevoerd, lag 0,7 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar.

In vergelijking met juni zijn de prijzen in juli eveneens met 0,7 procent gedaald, zo maakte het Europees statistische bureau Eurostat vrijdag bekend.

Analisten hadden verwacht dat de prijsdalingen, ook wel deflatie genoemd, in juli 0,6 procent zouden bedragen in vergelijking met vorig jaar. Ook de deflatie van maand op maand zou volgens de marktvorsers 0,6 procent zijn.

In alle lidstaten van de Europese Unie samen gingen de prijzen in vergelijking met juli 2008 nog wel met 0,2 procent omhoog (inflatie). In juni was de prijsstijging in de Europese Unie nog 0,6 procent.

Inflatie
In de eurozone daalden de prijzen in Ierland (- 2,6 procent) en België (-1,7 procent) het hardst. In Finland gingen de prijzen met een stijging van 1,2 procent het hardst omhoog. In Nederland daalden de prijzen volgens de rekenmethode van Eurostat met 0,1 procent.

Exclusief de prijzen van voedsel en energie gingen de prijzen in de eurozone in juli met 1,2 procent omhoog in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Ten opzichte van afgelopen juni daalden de prijzen met 0,5 procent.