DEARBORN - De Amerikaanse sloopregeling voor oude auto's, genaamd 'Cash for Clunkers' blijkt een daverend succes. Bij autoconcern Ford Motor vliegen de nieuwe auto's zo hard de showrooms uit dat het concern heeft besloten de productie stevig te verhogen.

Ford wil in het derde kwartaal de productie met tienduizend stuks opvoeren tot 495.000 auto's. Voor het vierde kwartaal schroeft het concern de productie op tot 570.000 stuks, een derde meer ten opzichte van vorig jaar.

Amerikanen krijgen onder de sloopregeling tot 4500 dollar terug voor hun oude barrels als ze een nieuwe, zuinigere auto kopen. Om voor de regeling in aanmerking te komen, moet de auto minstens een jaar op naam van de eigenaar staan en meer dan een liter op 7,7 kilometer verbruiken. Het nieuwe exemplaar moet aanzienlijk minder verbruiken. De ingeleverde auto's moeten naar de sloop.

Focus
De voor Amerikaanse begrippen kleine Ford Focus en de compacte SUV Escape behoren tot de top tien van best verkopende auto's onder het sloopprogramma. ''Mensen die graag hun oude, grote SUV's wilden inruilen voor een kleinere auto werden tegengehouden door de lage inruilprijzen. De Cash voor Clunkers regeling geeft ze de mogelijkheid om te doen wat ze willen doen'', zei een Amerikaanse auto-analist.

Ford is blij met de gang van zaken. ''De Escape en de Focus vliegen de showrooms uit en we doen er alles aan om onze dealers te bevoorraden'', aldus Ford-topman Mark Fields.