WASHINGTON - De Amerikaanse consument beknibbelt nog steeds op grote schaal op zijn uitgaven. Na stijgingen in de afgelopen maanden, daalde de omzet van de detailhandel in juli met 0,1 procent. Dat bleek donderdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel.

De cijfers waren slechter dan verwacht. Door persbureau Reuters geraadpleegde analisten rekenden voor juli gemiddeld op een stijging van de detailhandelsverkopen met 0,7 procent.

Over de eerste zeven maanden van 2009 lag de omzet van de detailhandel in de VS bijna 10 procent lager dan in dezelfde periode in 2008. Amerikanen gaven ten opzichte van een jaar eerder bijna een vijfde minder uit aan motorvoertuigen. De uitgaven aan meubels en inrichting daalden met 13,6 procent.

Export
De prijzen van de Amerikaanse export zijn in juli onverwacht gedaald. De goederen waren gemiddeld 0,3 procent minder duur dan in juni. Dat maakte het ministerie van Arbeid donderdag bekend. Analisten rekenden op een stijging van 0,4 procent.

Vooral de prijzen voor geëxporteerde landbouwproducten en voedingsmiddelen daalden in juli. In juni stegen de exportprijzen in de Verenigde Staten nog met 1,1 procent.

De importprijzen daalden sterker dan was voorzien. De prijzen van de import lagen in juli gemiddeld 0,7 procent lager, waar een daling van 0,4 procent was verwacht. Vooral de prijs van benzine ging omlaag, maar ook de prijzen van geïmporteerde industriële goederen waren lager. Het is de eerste keer in zes maanden dat de importprijzen zijn gedaald.