BRUSSEL - De uittocht van Nederlanders naar de Belgische grensstreek lijkt vrijwel ten einde.

De gemeenten net over de grens meldden dat ze nog amper nieuwkomers uit Nederland registreren. Reden is vermoedelijk dat de huizenprijzen in België zijn gestegen en dat Nederlanders überhaupt minder verhuizen.

Belasting
Jarenlang trokken vermogende landgenoten over de grens om de Nederlandse belasting op vermogen te ontwijken. Bovendien waren de ruime villa's in België lange tijd flink goedkoper. Als er nog Nederlanders de grens over gaan, blijken ze nu kleinere huizen te kiezen.

Het gemeentehuis van het Belgisch-Limburgse Voeren heeft zich dit jaar nog geen enkele Nederlander gemeld. De gemeente Kinrooi verwelkomde dit jaar slechts 87 Nederlanders tegen 217 heel vorig jaar.

Trend
In Maasmechelen merkt men dezelfde trend, meldde de krant Het Belang van Limburg donderdag. Een derde van de nieuwkomers is daar tegenwoordig Nederlanders van Turkse en Marokkaanse afkomst, die een halfjaartje een appartementje in België huren.

Ze kunnen zo een partner laten overkomen uit hun vaderland, wat in Nederland niet kan. Een deel van hen keert niet meer terug naar Nederland. Totaal zijn ruim 113.000 Nederlanders ingeschreven in België.