AMSTERDAM - Tweederde van de vrouwen werkt het liefst onder een mannelijke baas. Dat blijkt uit een onderzoek van OnePoll, gepubliceerd in de Britse krant Telegraph.

Slechts 37 procent van de ondervraagde vrouwen heeft liever een vrouwelijke baas. Het merendeel van de ondervraagde vrouwen geeft als reden dat mannen betere managers zijn. Ze stralen meer autoriteit uit en zijn directer in communicatie. Eigenschappen die het arbeidsproces ten goede zouden komen.

Kwaliteiten
Opvallende kwaliteiten die de vrouwen aan mannelijke managers toeschrijven zijn het goed kunnen delegeren en het ontbreken van stemmingswisselingen. Bovendien hebben mannen volgens de ondervraagden betere langetermijnvisie, wat bij werkneemsters vertrouwen schept in de toekomst.

Vrouwelijke leidinggevenden hebben een andere relatie met hun werknemers. Persoonlijk contact speelt een grotere rol dan bij mannelijke managers. Vrouwen in een leidinggevende functie zijn betrouwbaarder, makkelijk te benaderen en leven mee met het personeel. Gevolg is wel dat deze vrouwen, zowel de baas als de medewerkers, eerder persoonlijke problemen meenemen naar het werk. Dat leidt tot veel spanning tussen vrouwen op de werkvloer.

Verbetering
Bijna de helft van de vrouwen met een vrouwelijk baas, geloven dat zij het beter zouden doen dan hun leidinggevende. Slechts enkele respondenten denken het daadwerkelijk beter te kunnen dan hun mannelijke baas.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 2000 vrouwelijke respondenten. De resultaten komen na een reeks van artikelen over de positieve gevolgen van vrouwen aan de leiding in het bedrijfsleven. "Het onderzoek schetst een beeld van mannen die altijd strenger en zakelijker zijn. Maar dat is niet altijd de beste benadering in het bedrijfsleven, " aldus het onderzoeksbureau.