LONDEN - Reisorganisatie Thomas Cook, de op een na grootste reisorganisatie van Europa, zegt veel meer last te hebben van de Mexicaanse griep dan ze eerder hadden verwacht.

Volgens de cijfers die het concern donderdag presenteerde hebben negatieve reisadviezen in verband met de griep Thomas Cook 12,6 miljoen pond (14,7 miljoen euro) gekost. Vooral de resultaten in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zijn hierdoor negatief beïnvloed. ''De impact van de varkensgriep was groter dan we hadden verwacht'', aldus het bedrijf.

De omzet van de hele groep steeg in de eerste negen maanden van het gebroken boekjaar met bijna 11 procent tot 5,9 miljard pond. Het operationele verlies zonder buitengewone posten en het 'griep-effect' bedroeg 49,5 miljoen pond, een verbetering van ruim 43 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

TUI
Ook TUI, de grootste reisorganisatie van Europa, maakt donderdag cijfers bekend. De omzet van de groep daalde in het tweede kwartaal met 12 procent tot 4,2 miljard euro. Onderaan de streep stond een verlies van 524 miljoen euro.

Het verlies is voor een groot deel toe te schrijven aan de prestaties van de scheepvaarttak van het concern. Rederij Hapag-Lloyd leverde een verlies van 121 miljoen euro op.

De lagere omzet is volgens TUI toe te schrijven aan de economische crisis en de zwakkere pond.