UTRECHT - De vrije val waarin de Nederlandse economie in terecht was gekomen, is in het eerste kwartaal gestuit. Dit zei Rabobank-econoom Hans Stegeman donderdag in reactie op het nieuws dat de economie in het tweede kwartaal van 2009 met 0,9 procent is gekrompen.

''Het is nog steeds krimp, maar ten opzichte van het cijfer in het eerste kwartaal is het minder dramatisch. Dat neemt niet weg dat dit het vijfde kwartaal met krimp was, dat blijft. Maar het wijst erop dat de vrije val is gestuit'', aldus Stegeman.

Consumptie
De econoom wees erop dat afname van de consumptie van huishoudens kleiner was dan het kwartaal ervoor. ''Dat is eigenlijk raar, want de werkloosheid is opgelopen. Het duidt erop dat mensen in het eerste kwartaal al flink minder hadden uitgegeven.'' Verder ziet Stegeman een stabilisatie in de ontwikkeling van de handel.

Ook andere economen waren gematigd positief. ''Kwartaal-op-kwartaal was de krimp veel kleiner dan in het eerste kwartaal. Dus de Nederlandse economie profiteert ook van de verbeterde wereldwijde economische omstandigheden'', zei econoom Joost Beaumont van Fortis Bank Nederland.

Hoop
''Het was beter dan verwacht. Er is wat hoop. We zagen beter dan verwachte cijfers van Frankrijk en Duitsland binnenkomen, dus dat is goed nieuws'', meent Charles Kalshoven van ING. Donderdagochtend werd bekend dat de economieën van Duitsland en Frankrijk in het tweede kwartaal alweer zijn gegroeid.

Dat Nederland in tegenstelling tot andere Europese landen in een recessie is gebleven, is volgens Stegeman van Rabobank niet vreemd. ''Voor Duitsland geldt dat de daling eerder echt gigantisch groot was. Dit is een soort rebound. We ademen mee, maar niet in dezelfde diepte. Frankrijk is meer op het binnenland aangewezen. De overheid is daar actiever geweest.''