Een nieuwe omgeving scherpt de waarneming. Ontdekkingsreizen hoeven echter niet beperkt te blijven tot de vakantie.

Door Barbara Spronck | ASI Consulting

De gemiddelde NUzakelijk-lezer verwacht ik niet in Lloret de Mar of Chersonissos. Was u het typje "stap-till-I-drop" of "zon-tot-ik-niet-meer-kon", lees dan niet verder. Werd uw vakantie gekarakteriseerd door enige observatie van natuur, cultuur of land dan schuilt er in u een blijvende ontdekkingsreiziger.

Natuurlijk houden we het vol om een paar weken later te eten, relaxter te zijn, een frisse vrolijkheid om ons heen te verspreiden en scherper te zijn dan anders. De verhalen gaan ook vooral over de verschillen. Zoals ze dáár buiten leven, werken, eten, met elkaar omgaan.

De nieuwe omgeving maakte u een scherp observator. Meestal echter smaakt de Ouzo thuis niet en duurt het niet lang voordat we gewoon weer karnemelk drinken bij de lunch en om 8 uur 's avonds voor de buis zitten.

Aardig
Maar nu de inspiratie voor het oprapen ligt, kijk met die blik nou eens rond in het vakantieland: organisatie. Welke typische dingetjes zijn er nou speciaal, wat gaat er fantastisch? Zijn de mensen er wel aardig? En hoe ontwikkelt zich uw vakantieland binnen het grotere geheel?

Hou vol, hou vol! Kijk om u heen en denk verder. Waar kom je voor terug op deze bestemming? Wat heeft de markt nodig, waar zijn de kansen! Net terug van vakantie? Herontdek je eigen organisatie!

Schudden
Er zijn grote zaken gaande. De kaarten worden flink geschud en er komt een nieuwe orde. Het vergt visie om niet geschud te worden maar mee te schudden. Durf buiten het kader te kijken en weg te laten wat niets meer oplevert. Onderzoek en ontwikkel andere combinaties of stort je in iets nieuws, zoals je dat op je vakantiebestemming deed.

Zorg dat je geen honderden lege flatgebouwen langs je kustlijn bouwt. Hou vast aan de stelregels van de goede reiziger. Wees alert op de natuur, wees zuinig op je cultureel erfgoed en reis met weinig bagage. Organizational Challengers, Welkom thuis!

Door Barbara Spronck, consulting ASI Consulting