MIAMI - De Verenigde Staten en de Zwitserse bank UBS hebben een akkoord bereikt in een juridische procedure over geheime bankrekeningnummers. Een rechtszaak die op 17 augustus zou beginnen met getuigenverhoren, is daarmee van de baan, maakten de advocaten bekend.

De Amerikaanse overheid eiste dat de Zwitserse bank de identiteit van Amerikaanse rekeninghouders bekend zou maken. Volgens de Verenigde Staten zouden de rekeninghouders via het Zwitserse bankgeheim massaal de belasting ontduiken.

De Zwitserse overheid wilde echter niet dat de bank de namen beschikbaar zou stellen, omdat dit in strijd zou zijn met de Zwitserse bankwet. Ongeveer 52.000 Amerikanen hebben een rekening bij UBS.

Overeenstemming
Zonder verdere details bekend te maken, zei raadsman Stuart Gibson van het Amerikaanse ministerie van Justitie dat ''beide partijen overeenstemming hebben, maar dat het nog enige tijd zal vergen om het akkoord definitief te maken''. Hij zei dat partijen aan de rechtbank zullen verzoeken de rechtszaak te schrappen, zodra ''de bepaalde documenten zijn gedeponeerd''.

Ook UBS-advocaat Eugene Stearns toonde zich tevreden over de afhandeling van de zaak. Volgens hem ''is een zeer moeilijke kwestie tot een goed einde gebracht''.