DEN HAAG - Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) wilde woensdag afrekenen met het misverstand dat de overheid alleen noodlijdende bedrijven zou ondersteunen.

In een nieuwe regeling, de Garantie Ondernemingsfaciliteit (GO), gaat het om in de kern gezonde bedrijven, die bij hun bankier aankloppen om uitbreidingen, nieuwe investeringen of overnames te financieren.

De tijdelijke regeling is sinds april van kracht en sindsdien zijn er garanties versterkt voor dertien bedrijven tot een totaal bedrag van 130 miljoen euro. Voor dit en volgend jaar zijn garanties beschikbaar voor een bedrag van in totaal 3 miljard euro. De bewindsvrouw zei woensdag te hopen op een ''vliegwieleffect'' door de regeling extra onder de aandacht te brengen.

Wijn
Zij deed dit samen met ex-politicus Joop Wijn, die als directeur bij ABN Amro een contract ondertekende met de Beelengroep, een onderneming die zich richt op sloopwerken en recycling en sterk uitbreidt.

Naast de zogeheten borgstellingskredieten en de groeifaciliteit is dit een derde regeling van Economische Zaken om bedrijven te ondersteunen die bij de bank aankloppen voor krediet. Bij de Garantie Ondernemingsfaciliteit gaat het om garantiekredieten met bedragen van 1,5 tot 50 miljoen euro. De overheid staat garant voor de helft, dus per geval tot ten hoogte 25 miljoen euro.