PEKING - De vier werknemers van het Brits-Australische mijnbouwconcern Rio Tinto die in China worden verdacht van omkoping, komen voorlopig niet op vrije voeten.

De Chinese aanklagers hebben besloten tot een formele arrestatie van het viertal om de zaak verder te kunnen onderzoeken.

Behalve van omkoping worden de Rio Tinto-werknemers beschuldigd van het verkrijgen van bedrijfsgeheimen, zo meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua woensdag. Daardoor kunnen zij een celstraf van maximaal zeven jaar krijgen.

Ophef
De zaak heeft veel ophef veroorzaakt. Vooral de betrekkingen tussen China en Australië staan onder druk, aangezien een van de vier een Australisch paspoort heeft. Een eventuele veroordeling kan echter ook de handelsrelaties met andere landen schaden.

Een officiële aanklacht is er nog niet. Opvallend is dat Xinhua niet meer meldt dat de aanklagers de vier verdenken van het stelen van staatsgeheim. Daar staan nog zwaardere straffen op.

Geheimen
De werknemers werden begin vorige maand aangehouden. Zij zouden bedrijfsgeheimen hebben gestolen, terwijl zij met Chinese (staats)bedrijven onderhandelden over de prijzen van ijzererts.

De Britse zakenkrant Financial Times meldde maandag dat de spionage China de afgelopen jaren 72 miljard euro heeft gekost, doordat de Chinese staalindustrie te veel heeft betaald voor de invoer van ijzererts. Rio Tinto stelt dat er geen bewijzen zijn dat zijn werknemers iets verkeerd hebben gedaan.